Σε μια ηρωική πράξη που ακόμη και σήμερα προκαλεί παγκόσμιο θαυμασμό προχώρησαν σαν σήμερα πριν από 77 χρόνια οι – φοιτητές τότε – Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας: Οι δύο νεαροί ανεβαίνουν τον βράχο της Ακρόπολης και κατεβάζουν τη γερμανική σημαία με τη ναζιστική σβάστικα.
αδεια τοκετου και λοχειας στο δημοσιο
στρατουδακησ βμς
ελληνικη πρεσβεια βαγδατης
οι ριζες της ελληνικης γλωσσας
Ήταν βράδυ της 30ής Μαΐου 1941 όταν οι δύο 19χρονοι νέοι σκαρφαλώνουν στον Ιερό Βράχο και κατευθύνονται προς τον Παρθενώνα με στόχο να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία του Γ΄ Ράιχ, ως ένδειξη αντίστασης στη γερμανική κατοχή. Ώρα 9:30 το βράδυ. Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης βρίσκεται στα Προπύλαια. Ο Γλέζος και ο Σάντας πηδούν τα σύρματα, σέρνονται ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και χρησιμοποιούν τις σκαλωσιές των αρχαιολόγων προκειμένου να ανεβούν.
Οι δύο τολμηροί φοιτητές ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία το εγχείρημά τους, κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της εκεί φρουράς.
Η περίοδος του σημαίνοντος γεγονότος ήταν η πιο κατάλληλη για την τόνωση του ηθικού των Ελλήνων: είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης.
Η πράξη τους ενέπνευσε τους Έλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή, ενώ καθιέρωσε και τους δύο ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής. Ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκολ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».
Βέβαια το ναζιστικό καθεστώς απάντησε με καταδίκη των υπευθύνων (του Γλέζου και του Σάντα) ερήμην σε θάνατο από το γερμανικό στρατοδικείο. Έτσι ξεκίνησε μια εκτεταμένη αναζήτηση και τελικά, σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 24 Μαρτίου του 1942 ο Μ. Γλέζος και ο συνεργός του συλλαμβάνονται από γερμανικό κλιμάκιο και φυλακίζονται στις φυλακές Αβέρωφ. Στις φυλακές ο Γλέζος προσβλήθηκε από φυματίωση βαριάς μορφής και αφέθηκε ελεύθερος.
χριστινα σουζη μετεωρολογος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου