δυο βουνα
μωσαικο γλυκο με ζαχαρουχο αργυρω
Συγκεκριμένα, η αγωγή των Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης εναντίον του Ματ Φέρφιλντ, του επικεφαλής της Exin Group, με την οποία διεκδικούν οφειλές 41,7 εκατ. δολαρίων για δάνεια που χορηγήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στην Exin από την Calamos, έρχεται να διευρύνει τις δυσχέρειες για την Τράπεζα της Ελλάδος, που είναι και ο επόπτης του ελληνικού ασφαλιστικού κλάδου.
παίρνω τους δρόμους
ράιχσταγκ κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου
υδροχοος τσιγκουνης
Αυτό διότι το δικαστικό επεισόδιο μεταξύ της Calamos και της Exin δεν έβαλε μόνον «ταφόπλακα» στη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά έχει προοπτικές διάχυσης και σε άλλες ασφαλιστικές και συγκεκριμένα στην AIG Hellas, στην οποία ο Όμιλος Exin διαθέτει ποσοστό 51%.
Η AIG Hellas είναι νόμιμος αντιπρόσωπος του τοπικού υποκαταστήματος της AIG Europe Limited και λειτουργεί ως Managing General Agent (MGA), δηλαδή ως αντιπροσωπία ασφαλιστικών επιχειρήσεων για την διανομή προϊόντων ζημιών, ζωής και συνταξιοδότησης. Ο κύκλος εργασιών της AIG Hellas διαμορφώθηκε στα 15,19 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα καθαρά της κέρδη άγγιξαν το 1 εκατ. ευρώ.
Η Exin απέκτησε στις 8 Δεκεμβρίου 2016 το 51% της AIG Hellas από την AIG MEA Investments & Services LLC. Έκτοτε ο Ματ Φέρφιλντ είναι ο πρόεδρος της AIG Hellas και τη συνδιοικεί με τον Παύλο Κανελλόπουλο, γόνο της επιχειρηματικής οικογένειας που κατέχει την Τιτάν, ο οποίος μέσω της εταιρείας Ν. Α. Κανελλόπουλος – Χρ. Αδαμαντιάδης ΑΕ διαθέτει το υπόλοιπο 49% του μετοχικού κεφαλαίου της AIG Hellas.
Η δικαστική περιπλοκή
Όπως προαναφέρθηκε, με την αγωγή εναντίον του Φέρφιλντ, οι Κάλαμος και Κουδούνης διεκδικούν οφειλές 41,7 εκατ. δολαρίων που χορηγήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στην Exin μέσω δανείων για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς. Μεταξύ των σκοπών ήταν και η αγορά του 51% των μετοχών μιας εταιρικής οντότητας που στην αγωγή φέρει την ονομασία «Υ». Κάποιοι στην ασφαλιστική αγορά πιθανολογούν πως η εταιρεία «Υ» είναι η AIG Hellas.
Γιατί το πιθανολογούν; Διότι στις 30 Νοεμβρίου 2016 η Calamos χορήγησε δάνειο 15 εκατ. δολαρίων στον Ματ Φέρφιλντ για την εξαγορά του 51% της εταιρείας «Υ» και εκείνος περίπου μια εβδομάδα μετά απέκτησε το 51% της AIG Hellas από την AIG MEA Investments & Services LLC. Γνώστες της αγοράς τοποθετούν στα 10 εκατ. ευρώ την αξία της συγκεκριμένης συναλλαγής.
Και εδώ αρχίζουν οι περιπλοκές. Βάσει της αρχικής δανειακής σύμβασης που συνομολόγησε με την Calamos, η Exin, ανέλαβε την υποχρέωση να παρέχει οικονομικά στοιχεία τόσο για την ίδια όσο και για την εταιρεία «Υ», αλλά και να αποδίδει στην Calamos όλους τους τόκους, τα μερίσματα και τα λοιπά εισπραττόμενα ποσά από την επένδυση στην «Υ».
Μάλιστα, η αρχική σύμβαση ανάφερε πως σε περίπτωση υπερημερίας, το επιτόκιο θα αυξανόταν από 8% σε 12%, ενώ ο δανειζόμενος (Exin) και ο εγγυητής (ο Φέρφιλντ), θα παραιτούνταν από κάθε δικαίωμα προστασίας, ανταγωγής, ανταπαίτησης, αλλά και συμψηφισμού.
Περίπου δέκα μήνες μετά η δανειακή σύμβαση εμπλουτίσθηκε, με την Calamos να λαμβάνει ως εγγύηση για τη χορήγηση νέου δανείου προς την Εxin την παραχώρηση κατά προτεραιότητα κάθε τίτλου και δικαιώματος, υφιστάμενου ή μελλοντικού, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Y», μαζί με κάθε έσοδο, χρηματορροές, κέρδη και ρευστότητα που προέρχεται από αυτήν.
Το μέλλον της AIG Hellas
Εάν πράγματι η εταιρεία «Y» είναι η AIG Hellas τότε η ασφαλιστική αγορά θεωρεί πως η δικαστική διένεξη των Calamos – Exin θα έχει μεγάλη «ουρά» στα εγχώρια πράγματα.
Αυτομάτως θα μπορεί κανείς να υποθέσει πως το 51% της AIG Hellas δεν ανήκει πλέον στην Exin, αλλά στην Calamos που το απέκτησε ως ενέχυρο από τα δάνεια που δεν εξυπηρετήθηκαν.
Και μπορεί η N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης ΑΕ - μια εταιρεία με 67 χρόνια παρουσίας στην ασφαλιστική αγορά - να θεωρείται ως εξαιρετικά επιτυχημένη, ωστόσο έχει πλέον ποσοστό μειοψηφίας στην AIG Hellas.
Τα εποπτικά θέματα που τίθενται είναι πολλά και δεδομένου ότι η AIG Hellas έχει ένα διευρυμένο πελατολόγιο – κάποιοι μιλούν για 500.000 ασφαλιστήρια - στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου ζητούν το καθεστώς της εταιρείας να ξεκαθαρίσει άμεσα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να μην υπάρχουν σκιές και αμφιβολίες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, μια εταιρεία με «αμφίβολο μετοχικό καθεστώς» είναι μια ευρύτερη πηγή αδυναμίας για το σύστημα, δεδομένου ότι σημαντικά ζητήματα όπως το τι θα γίνει σε περίπτωση ενδεχόμενης ανάγκης για αύξηση κεφαλαίου ή πιθανής αποχώρησης της AIG ως capacity provider, δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου